Jauhot suussa-blogista löytynyt ohje, kun etsin mitä tehdä raparperista. Pohjaa tulen ehdottomasti käyttämään muissakin leipomuksissa. Ohje on 18 cm vuokaan.



Pohja:
50 g valkosuklaata
75 g voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
0,75 dl vehnäjauhoja

Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä ja kaada sula seos sokerin päälle ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää kananmuna kokoajan sekoittaen. Lisää jauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 185 asteessa noin 20 minuuttia ja anna jäähtyä.

Raparperihilloke:
250 g raparperia
2,5 dl sokeria
1/2 limen mehu

Viipaloi raparperinvarret. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Jäähdytä sose laakeassa astiassa kelmun alla.

Täyte:
1,5 dl mansikoita soseutettuna
0,5 dl raparperihilloketta
0,5 dl tomusokeria
2,5 liivatelehteä
1,25 dl kermaa

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita mansikkasose, tomusokeri ja raparperihilloke (kaikkien tulee olla kylmiä). Sulata liivatelehdet tilkkaan kuumennettua mansikka-raparperisosetta. Sekoita liivateseos kylmään mansikka-raparperiseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon kermavaahto.

Raparperikiille:
1 dl raparperihilloketta
2 liivatelehteä

Kakun kokoaminen:
Laita paistettu ja jäähdytetty pohja kakkuvuokaan. Itse hieman painelin sitä kohti reunoja, kun oli jäähdyttyä vetäytynyt keskelle päin. Kaada mansikka-raparperivaahto pohjan päälle ja laita kylmään hyytymään (alkuperäisessä ohjeessa käskettiin pistää pakastimeen). Kakun hyydyttyä kunnolla, tee raparperihillokkeesta kiille kakun päälle kuumentamalla ensin raparperihilloketta ja sulattamalla siihen liotetut liivatteet. Laita kakku takaisin kylmään hyytymään.